Kirja-arvosteluja

Viisas ja lämmin teos rankasta aiheesta

OUTI NEVANLINNA – Juoksukengät

Nevi Sales 2016, 194 s., sekä e-kirjana että painettuna versiona.

ISBN 978-952-68495-4-6


Rovaniemellä asuva näyttelijä Outi Nevanlinna on tehnyt hyvän työn. Koettuaan narsistisen parisuhteen ja siitä irtaannuttuaan, hän on hyödyntänyt rankan kokemuksensa kirjoittamalla viisaan, elämänmyönteisen ja lämmintä huumoria sisältävän teoksen.

Teoksesta on apua niille, jotka sinnittelevät painajaismaisessa parisuhteessa ja yrittävät päästä siitä irti. Se on myös tärkeä niille, jotka ovat jo irtaantuneet suhteesta ja kärsivät traumaattisista oireista. Kirja avaa myös niiden silmiä, jotka ovat ajautumassa narsistiseen suhteeseen, jonka yksi tunnuslauseista kuuluu: liian hyvää ollakseen totta.

Teos jakaantuu neljään eri osaan. Ensimmäisessä osassa keskitytään sekä paratiisivaiheen että painajaisvaiheen kuvaamiseen. Sen jälkeen eroon ja elämään eron jälkeen. Jälkipuintia-osassa on jo irtaannuttu narsistista ja opetellaan narsismivapaata elämää.

Nevanlinnan teos on sydänverellä kirjoitettu, oivaltava huumori sävyttää rankkaa aihetta, samoin vauhdikas kerronta. Outi Nevanlinna uskaltaa kyseenalaistaa asiantuntijoiden ohjeet, jos ne eivät toimi käytännössä. Hänen näkemyksensä asiasta on hämmästyttävän kirkas ja hän selviytyy narsistin kynsistä omalla persoonallisella tavallaan. Asiantuntijoille tyypillinen kuivakas, epäilevä ja varovainen asenne on poissa. Tämä kirja on tehty sekä rankan oman kokemuksen että tuhansien narsistien uhrien kokemusten pohjalta eikä siinä ole tippaakaan epäaitoa hurskastelua. Nevanlinna uskaltaa kyseenalaistaa kliseitä, joita narsismin ympärillä on pyörinyt ja pyörii edelleen.

Jälkipuintia-osassa arvokas, hyvä ja vapaa elämä nousee arvoon arvaamattomaan. Hämmästyttävää onkin se tuntemus, mikä rankkaa aihetta käsittelevästä teoksesta nousee ensimmäisenä pintaan. Se ei ole suinkaan pelko ja ahdistus, vaan elämänilo ja kiitollisuus. Molemmat ominaisuuksia, joita narsistit eivät pysty tuntemaan.

Eino Leinon runo ”Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista…” uskalletaan haastaa tässä kirjassa, samoin monien harhaluulo terapian voimasta, terapiassa narsistista tulee vain entistä pahempi. Myös parin muodostamisen vimma kyseenalaistetaan: ”Parisuhteessa eläminen ei ole millään lailla välttämätöntä. Sinkkuna oleminen on ihan varteenotettava vaihtoehto.”

Nevanlinna korostaa myös yhtä tärkeintä ohjetta: narsistin kanssa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin täydellinen ero ja eron jälkeen yhtä täydellinen hiljaisuus.

RAUHA KEJONEN, kirjailija

__________________________________________________________________