Epäiletkö itse olevasi narsisti?

Miten minä toimin?

Narsistinen persoonallisuushäiriö aiheuttaa puutteen osata kyseenalaistaa omaa toimintaa ja nähdä sen seurauksia niin itselle, kuin muille. Tämän vuoksi epäily narsistisesta persoonallisuushäiriöstä itsensä kohdalla on yleensä turhaa.

On kuitenkin hyvin yleistä, että narsistin kanssa lähi-ihmissuhteessa oleva pohtii tätä kysymystä narsistisen henkilön yleisesti käyttämän syyllistämisen sekä manipuloinninkin vuoksi.

On tyypillistä, että narsisti oikeuttaa itselleen omat tekonsa, olivatpa ne melkein mitä tahansa. Jos teko on aiheuttanut vääryyttä muille, on tavallista, että narsisti syyttää teoistaan kuitenkin näitä muita henkilöitä.

 

Kyky tuntea empatiaa

Tunnistatko muiden ihmisten tunteita? Pystytkö aidosti asettumaan sinulle läheisen ihmisen asemaan ja kuvittelemaan miltä hänestä tuntuu esimerkiksi silloin, jos hän on menettänyt jonkun hänelle rakkaan ihmisen tai asian? Tuletko surulliseksi itse ja/tai hänen vuokseen? Oletko tuntenut aitoa iloa jos joku sinulle tärkeä ihminen on onnistunut jossain hänelle merkittävässä asiassa?

Jos vastasit edellisiin kyllä, sinulla on kyky tuntea empatiaa ja pystyt asettumaan muiden ihmisten asemaan. Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivällä ihmisellä tämä taito on hyvin puutteellinen.

Empatiakyvyn ollessa puutteellinen ihminen toimii itsekkäästi, omaa etuaan ensisijaisesti ajaen. Yleisesti tällaisen toimintatavan ajatellaan olevan kylmää ja röyhkeää.

 

Tunteiden näytelmä

Narsistinen persoonallisuushäiriö ei vaikuta ihmisen älykkyysosamäärään, vaikka sosiaaliset ja tunnetaidot ovatkin vähäisiä.

Fiksu ihminen tietää yleensä, miten missäkin tilanteessa tulisi toimia, jotta käyttäytymisen katsottaisiin olevan hyväksyttävää ja normaalia. Tiedämme miten on viisasta reagoida, jos esimerkiksi ystävämme tai puolisomme on kohdannut jonkin kriisin elämässään. Tämä reaktio on empatiakyvystämme ja tunneälystämme, sekä sosiaalisista taidoistamme johtuen omannäköisemme, mutta kulkee suunnilleen saman kaavan mukaan.

Narsisti on nähnyt muiden reaktioita ja oppinut sitä myötä tietämään miten tällaisissa eri tilanteissa tulee toimia. Aito tunnekokemus asiasta voi silti olla kadoksissa.

 

He väittävät minua narsistiksi

Jos useat, siis useat läheisesi toistuvasti, pitkällä aikavälillä, kertovat sinulle, että sinussa on narsistisia piirteitä on ne hyvä ottaa vakavasti.

On rohkeaa osata ottaa vastaan ikävältäkin tuntuvaa palautetta ja pysähtyä hetkeksi pohtimaan, mistä nämä kommentit tulevat? Miksi kuulen niitä toistuvasti ja mistä voisin saada selville onko niissä todellakin jotain perää?

 

Ratkaisuja etsimässä

Syyttelyn ja toisten sanomisten sekä ajatusten ohittamisen sijaan on hyödyllistä kysyä sanojalta sekä itseltäsi, miksi hän ajattelee sinusta niin? Mikä tekemisissäsi ja sanomisissasi on ollut mahdollisesti niin toista loukkaavaa, että hän kutsuu sinua narsistiksi?

Miten hän toivoisi sinun toimivan vastaisuudessa? Miten sinä taas toivoisit hänen toimivan tulevaisuudessa? Miten hän voisi auttaa sinua onnistumaan toivomuksissanne, miten sinä häntä ja ovatko ne sellaisia tapoja, mitä toteuttamalla teidän ei tarvitsisi unohtaa omia tarpeitanne ja toiveitanne?

Vaikka läheisesi väittämät sinusta tuntuisivatkin erittäin epätodellisilta, voi kuitenkin yrittää kokeilla toisenlaista tapaa toimia. Uudenlaisen tavan opetteluun voi kysyä toivomuksia siltä ihmiseltä, joka sinua narsistiksi väitti ja katsoa mitä sen jälkeen tapahtuu, kun alkaakin tekemään asioita eri tavoin.

Mitä tapahtuu jos toimiikin eri tavoin, kuin ennen? Mitä hyötyjä siitä tulee myös itselle, vai tuleeko?

Läheisesi ollessa otettu esimerkiksi huomaavaisuudestasi tai ystävällisyydestäsi voi se vaikuttaa sinunkin elämääsi positiivisesti. Jos antaa, voi saada takaisinkin, jos vain ottaa, koituu se hyvin todennäköisesti ihmisten vihaksi ja sitä myötä yksinäisyydeksi ja murheiden maastoksi.

Oletko onnistunut enemmän säilyttämään ihmissuhteitasi vai menettämään niitä? Se tapa jolla toimit elämässäsi on tuonut sinut tähän. Halutessasi parantaa ja nauttia itsekin enemmän ihmissuhteistasi, kuuntele mitä läheisilläsi on sinusta sanottavaa ja ota huonolta tuntuva palaute vastaan sillä mielin, että tässä asiassa voit vielä kehittyä ja oppia, eikä sitä tarvitse hävetä, koska kukaan ei ole mestari kaikessa.

Psykoterapia on hyvä apu uudenlaisen, itseä ja omia ihmissuhteita parantavan käyttäytymisen ja ajattelumallin opettelemiseen sekä omaksumiseen. Älä epäröi hakea itsellesi ammattiapua, sinulla on oikeus siihen.

Katso myös näiden sivujen tarjoamia testejä narsismista täältä! Ne antavat hyvää suuntaa omasta ja läheisesi ajattelutavasta sekä persoonatyypistä.

 

Lähteet:

After narcissist abuse- verkkosivut, ”Characteristics of a Victim of a Narcissistic Abuser”, 30.5.2016

Helsingin sanomat- verkkolehti, ”Näin ajattelee narsisti”, 30.5.2016

Narsistien uhrien tuki ry:n verkkosivut, ”Narsistin moraalikäsitys ja itsetunto”, 30.5.2016

Psychology today-verkkolehti, ”Six sure signs of narcissism”, 30.5.2016

Stenberg, ”Persoonallisuushäiriöt” koulutusmateriaali, Psykoterapiakeskus Vastaamo, 12.3.2016