Miksi narsisti viehättää?

Jos ihastut narsistiin, tunnet vetoa persooniin, joilla on:

suuri ja paisunut ego, jotka fantasioivat jatkuvasti vallasta tai kauneudesta, jotka aidosti uskovat siihen, että vain erityisen lahjakkaat ihmiset voivat heitä todella ymmärtää, jotka vaativat jatkuvaa ihailua, jotka olettavat, että he ovat oikeutettuja erityispalveluksiin ja -kohteluun, jotka käyttävät muita häikäilemättä hyväkseen, jotka eivät aidosti välitä tai ymmärrä tunteitasi, jotka väittävät muiden kadehtivan heitä ja jotka vaikuttavat useiden mielestä ylimielisiltä, leuhkoilta sekä itsekeskeisiltä.

Syitä siihen miksi narsisteihin ihastutaan ja koetaan niin suuria rakkauden tunteita, ettei mikään aiempi tai tuleva tunnu koskaan samalta on useita. Tässä niistä muutama.

Hurmaava narsisti ja uhrin häpeä

Narsisti luo usein hyvin kiehtovan, itsevarman sekä menestyneen vaikutelman. Vaikuttavaa, eikö? Edellämainitut piirteet ovat tavallisesti näytelmää, jossa todellisuus on kuitenkin päinvastainen.

Viehättävää voi olla myös se, miten joku ottaa vastuun ja johdon, eikä tunnu tuntevan epävarmuuden hiventäkään. Nämä taas johtuvat usein siitä, että narsisti välittää etusijassa hyvin itsekkäällä tavalla vain omista tunteistaan ja tarpeistaan.

Narsisti kohtelee uutta tuttavuuttaan nostamalla hänet aluksi jalustalle.

Tätä kestää yleensä vain hetken, kunnes kaikki muuttuu täydelliseksi vastakohdaksi: uhrin syyllistämiseksi, alistamiseksi, hyväksikäytöksi, manipuloinniksi, sekä uhrin kokemaksi häpeäksi ja peloksi.

Hyvä sosioekonominen asemakaan ei suojaa sen enempää, kuin turvattu ja onnellinen lapsuuskaan siltä, että ihminen voi yhtäkkiä huomata olevansa sellaisessa ihmissuhteessa tai tilanteessa, mihin ei koskaan kuvitellut joutuvansa.

Todellisuuden hypättyä dramaattisen suureleisesti esiin, aiheuttaa se uhrille häpeää ja tavallisesti myös sulkeutumista ja asian piilottelua. Uhrin on vaikea puhua asiasta, koska hänen kokemansa ei tavallisesti näy muille. Sukulaiset ja ystävät eivät välttämättä pysty ymmärtämään mistä uhri puhuu.

Asiasta puhumisen esteenä on usein uhrin kokemusten vähättely ulkopuolisten taholta. Terveydenhuollossakin asiaan saatetaan herkästi etsiä syitä täysin vikasuunnalta.

Uhrien kertomuksissa henkisen väkivallan merkit ovat tavallisesti hyvin selkeästi kuultavissa. Uhrit hyötyvät asian esille ottamisesta ja avoimesta keskustelusta, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisen tunteesta ja terveen itsekkyyden opettelemisesta, sekä rajojen asettamisesta.

Kokemukset lapsuudenkodissa

Uhrin rooli, sekä kokemukset lapsuudenkodissa lukeutuvat yhdeksi hyvin varteenotettavaksi selitykseksi sille, miksi narsisteista niin kovin viehätytään.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan: hyvin ankaran tai ankarien vanhempien kurin alla uhrin on pitänyt miellyttää. Saada vanhempiensa arvostus, rakkaus, välittäminen ja läheisyys suorittamalla, näyttämällä ja tekemällä vielä lisää, lisää ja lisää. Mikään ei kuitenkaan ole ollut riittävää, eikä lapsi saanut koskaan tuntea olevansa hyväksytty omana itsenään.

Toisessa vaihtoehdossa lapsuus on ollut saippuakupla. Sateenkaarenväreissä säihkyvä pieni ja sievä kupla, jonka sisällä kaikki oli hyvin. Rakkaus, onnellisuus, ilo ja hymyt täyttivät päivät, viikot ja vuodet.  Mikään ei valmistanut kohtaamaan vastoinkäymisiä. Kukaan ei aavistanut, kuinka hyödyllistä olisi ollut tietää, kuinka ihmeellisin ja hämmästyttävin tavoin ihmismieli voisi käyttäytyä.

Näiden varhaislapsuudessa opittujen toimintamallien johdattelemana, uhri voi tietämättään hakeutua narsistin seuraan. Seuraan, jossa tuntuu tutulta jatkuvasti miellyttää ja yrittää parhaansa ja saada kuitenkin vain toruja ja haukkuja. Seuraan, joka tuntuu niin kovin viehättävältä ja jossa ei osaa kaivata muuta.

Hoivavietti ja pelastamisen tarve

Kun on olemassa jotain toista varten, täyttää hänen tarpeitaan ja on aina saatavilla, voi auttaa tuntemaan itseään tärkeäksi. Tätä voisi kutsua jopa narsistin sijaisvanhempana oloksi.

Yksi syy voi olla sekin, että ihminen on alkanut uskoa ja nähdä maailmaa narsistin silmin. On voinut alkaa puolustamaan narsistin ylimielisyyttä ja karkeutta julkisesti ja olla myös samaa mieltä siitä, että vain harvat ja valitut voivat sitä ajattelutapaa ymmärtää. Lopulta saattaa alkaa jopa uskomaan, ettei ole kovinkaan arvokas ilman häntä.

Läheisriippuvuus

Läheisriippuvuus -termillä on melko negatiivinen kaiku.

Läheisriippuvuudesta on kuitenkin hyötyä esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhoitoalalla. Läheisriippuvuuden piirteisiin kuuluu suurta empatiaa, aitoa ja syvää halua auttaa ja tehdä hyvää toiselle ihmiselle.

Haitaksi läheisriippuvuus on silloin, jos toisen ihmisen hyvinvointi menee jatkuvasti oman hyvän edelle. Hyvin haitallista on, jos antaa kaiken itsestään, kunhan toinen vaan voi hyvin ja jos sietää huonoa kohtelua vain säilyttääkseen toisen ihmisen vierellään.

Haitallisista piirteistä voi päästä eroon ymmärtämällä ja myöntämällä, ettei toisen ihmisen teoista tarvitse ottaa tai olla vastuussa. Ihminen pystyy vaikuttamaan vain omaan toimintaansa ja käyttäytymiseensä.

Viehätymme tietynlaisista persoonatyypeistä

Vastakkaiset persoonatyypit vetävät toisiaan puoleensa kuin magneetit. Kun toisella on jotain sitä mitä itsellä ei ole, on se erilaista ja sitä myötä myös hyvin viehättävää.

Ihminen ei yleensä rakastu kuvajaiseensa, kun laskuista jätetään pois tarujen Narkissos. Oman persoonan vastakohdat kiinnostavat, ne ovat erilaisia, tuntemattomia, jännittäviä. Mitä ne ovat ja miten ne täydentäisivät minua?

Magneettien lailla toisiaan puoleensa vetävistä erilaisista persoonista, narsistista ja liian kiltistä, voit lukea lisää blogikirjoituksesta:

”Narsisti ja liian kiltti vetävät toisiaan puoleensa kuin magneetit”.

Narsistit ovat deittimarkinoiden ykkösiä

Yahoo:n uutisen mukaan itävaltalaisessa Grazin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että ihmiset viehättyivät treffeillä enemmän henkilöistä, joilla on narsistisia luonteenpiirteitä.

Tutkija Emanuel Jaukin European Journal of Personalityssä julkaistu tutkimus, jossa oli seurattu yhdeksääkymmentä ihmistä, osoitti, että narsistin ulospäin näkyvä itseluottamus ja fyysinen vetovoima eivät olleet suurimpia tekijöitä narsistien treffimarkkinoiden ykkössijaan. Piirteet mitkä narsistille ovat luonteenomaisia (ulkonäköön panostaminen, kumppanin ylenpalttinen kehuminen ja imartelu suhteen alussa, sekä rohkeus ja ulospäinsuuntautuneisuus) olivat saaneet treffikumppanin luulemaan, että narsisti oli nähnyt kaiken vaivan häntä varten.

Treffikumppanit eivät olleet ymmärtäneet, etteivät ne olleet vain häntä, uutta tuttavuutta kohtaan suoritettavia kohteliaita eleitä vaan narsistin tyypillinen toimintatapa uusia ihmisiä tavatessa.

Yhtä tarkkaa selitystä sille, miksi narsistista viehätytään ei siis ole. Kyse voi olla mm. persoona ja temperamenttityypeistä, menneistä kokemuksista ja niiden vaikutuksista nykyhetkeen sekä tämänhetkiseen minään tai narsistin hurmaavasta käyttäytymisestä aina uuden ihmisen astuessa hänen elämäänsä.

Lähteet:

Johnson & Murray. Hullun rakas- Näin selviät kumppanisi persoonallisuushäiriöstä. 2012. Finn Lectura.

Malinen Ben. Taakkana läheisriippuvuus- kenen elämää elät? 2016. Kirjapaja.