Onko ystäväsi narsisti? 5 kohtaa tunnistamisen avuksi

Narsistinen ystävä on yleensä hyvin itsekeskeinen, huomionhakuinen ja empatiakyvytön.

Hän kokee usein olevansa oikeutettu kaikkeen ja kaikkiin ja rajat itsen ja muiden välillä ovat häilyvät. Se mikä on sinun, on myös hänen, mutta se mikä on hänen ei kuulu ollenkaan sinulle.

Narsistisia piirteitä omaava ystävä ei pysty vastaanottamaan minkäänlaista kritiikkiä ja on hyvin vähän kiinnostunut muiden hyvinvoinnista.

Narsistiset ystävät ovat tavallisesti hyvin manipuloivia ja käyttävät ystävyyssuhteita omien etujensa ajamiseen.

Narsistisia piirteitä voi olla ilman diagnosoitua narsistista persoonallisuushäiriötä. Mitä enemmän ja vahvemmin narsistiset piirteet esiintyvät, sitä suurempia ja monimuotoisempia haittoja ne aiheuttavat myös ystävyyssuhteisiin ja sitä haastavampia ja kuluttavampia nämä ystävyyssuhteet voivat olla.

Alla viisi kohtaa, jotka kuvastavat ystävyyssuhteessa olevia narsistisia piirteitä

1. Uhrin esittäminen

Mikään ei ole koskaan hänen syytään ja hän esittää usein kaltoinkohdellutta ja syvästi loukattua uhria. Nämä esitykset voivat olla kuin suurta uskottavaa teatteria, joihin on vaikea tuoda esiin omaa eriävää mielipidettä ilman, että hän kokisi yhä enemmän tulleensa loukatuksi ja nyt vielä sinunkin taholta.

Kaikki ja usein koko maailma tuntuvat hänen sanojensa mukaan olevan häntä vastaan.

2. Draaman luoja

Hän saa luotua pienistäkin asioista suurta draamaa ja tuntuu elävän jatkuvassa draamassa ja kaaoksessa. Usein voi vaikuttaa myös siltä, ettei hän pysty edes elämään ilman tuota jatkuvaa draamaa ja hän ikään kuin jollain kierolla ja oudolla tavalla tuntuu saavan niistä itselleen elämänenergiaa.

Hän on myös yliherkkä loukkaantumaan asioista, joita ei ole edes tarkoitettu loukkauksiksi ja hän syyttää muita kovin sanoin hänen elämänsä pilaamisesta.

3. Kontrolloinnin tarve

Hän haluaa järjestää ja kontrolloida jokaista asiaa ja tilannetta, jotta ne menisivät juuri niin kuin hän haluaa ja sopisivat hänen aikataululle ja tarpeille. Kontrollointi voi näyttäytyä pakonomaisena tarpeena puuttua jokaiseen asiaan.

Hän voi vaikuttaa myös “aidosti” kiinnostuneelta vain auttamaan muita asioiden hoitamisessa tämän olematta kuitenkaan totta.

4. Hän ei pysty aidosti iloitsemaan menestyksestäsi

Sen sijaan, että hän olisi aidosti iloinen onnellisuudestasi, onnistumisistasi, saavutuksistasi tai menestyksestäsi hän vähättelee, ohittaa ja on kateellinen sinulle.

Onnistumisiesi tai suuren onnesi äärellä hän kertoo omista paremmista ja suuremmista saavutuksistaan tai suuntaa huomion itseensä suremalla kuinka hänelle ei koskaan tapahdu mitään hyvää pyrkien saamaan huomion jälleen ja ainoastaan vain itseensä.

5. Splittaaminen (halkominen)

Hän kertoo sinusta pahaa muille ystävillesi ja hän kertoo ystävistäsi pahaa sinulle.

Hän siis juoruilee ja mustamaalaa teitä ristiin rastiin pyrkien erottamaan teidät ja saamaan teidät toisiaan vastaan huhuillaan, sekä valheillaan tarkoituksenaan olla itse yksin se, johon kaikki luottaisivat ja jota kaikki pitäisivät ainoana oikeana ystävänä.

Hän jakaa ihmiset mustavalkoisesti hyviin ja huonoihin. Hän ei välitä valheidensa seurauksista ja jos hän jää kiinni valheestaan hän kieltää sanomansa ja keksii jälleen uuden valheen.

Ystävyyssuhdetta narsistisia piirteitä omaavan ihmisen kanssa on yleensä mahdotonta saada toimimaan

Jos huomaat itse joustavasi liiankin kanssa ja jos huomaat, että ainoa tapa saada suhde ystäväsi kanssa toimimaan on luopua omista rajoista, toiveista ja tavoitteista on hyvä pysäyttää tilanne ennen kuin se äityy yhä pahemmaksi ja pahemmaksi.

Narsistiselle ystävälle on hyvä kertoa lempeän jämäkästi minkälaiset asiat on kokenut raskaiksi ja mikä ei ole ok.

Jos hän vähättelee sinua, syyttää yliherkäksi, syyttää sinua omista teoistaan tai ei pysty ollenkaan ottamaan vastuuta teoistaan on keskustelu hyvä päättää ja ottaa reilusti etäisyyttä.

Mikään ihmissuhde ei toimi ellei suhteessa ole luottamusta, rehellisyyttä, toisen kunnioittamista, sekä tasavertaisuutta.

Muista vaalia ja vaatia niitä aina jokaiseen ihmissuhteeseesi ja toki toimia myös itse noiden tärkeiden seikkojen mukaan.


Lisää tietoa narsismista, vertaistarinoita, sekä terapeuttista apua ja tukea vaikeista kokemuksista selviytymisen tueksi kirjassani: Hyvästit narsistille – Tervetuloa oma elämä


Tämä kirjoitus on julkaistu myös Jenni Kiviniemen Hidasta elämää -blogissa 12/2023.

Tietoja kirjoittajasta

Jenni Kiviniemi
psykiatrinen sairaanhoitaja, ratkaisukeskeinen terapeutti