Miten toimin jos läheiseni on narsisti?

 

”Kaikki narsistin rakkaussuhteet ovat täynnä syyllisiä ja syytettyjä, uhreja ja syntipukkeja. Ne toistavat edetessään samankaltaista kaavaa: palava rakkaus muuttuu vihamielisyydeksi ja koti taistelukentäksi jossa eletään onnen ja vihan rajua vuorovetoa.

Usein uhri kuvittelee, että tilanne muuttuu, jos hän saa poistettua ”pahat/huonot/järkyttävät jaksot”. Näin ei kuitenkaan ole. Nämä kaksi puolta muodostavat narsistin kokonaisuutena, eikä ole mahdollista poistaa toista poistamatta kumpaakin”

(”Narsisti kodin valtiaana”, <narsistienuhrientuki.fi/narsistikodinvaltiaana/> 30.10.2015)

Taistelu narsistia vastaan on hyödytön

Brita Jokisen kirjassa: ”Narsisti keskellämme” ohjeistetaan seuraavalla tavalla:

  • ·         tunnista ongelma
  • ·         puhu jollekin
  • ·         hanki todisteita
  • ·         taistele, älä alistu
  • ·         aseta rajat, pidä narsisti etäällä
  • ·         keksi muuta tekemistä, kuin olla hänen kanssa ja hoitaa hänen asioitaan
  • ·         irtisanoudu ellet jaksa taistella
  • ·         katkaise suhde
  • ·         eroa.

Mikään aihetta käsittelevä teos ei suosittele jäämään suhteeseen tai työpaikalle, jossa vaikeuksien aiheuttajana on narsisti.

Taistelu narsistia vastaan on yleensä täysin hyödytön. Terve itsekkyys suojaa narsistiselta kohtelulta. Omien rajojen asettaminen, sille miten antaa itseään kohdeltavan suojaa huonolta kohtelulta ja hyväksikäytöltä.

Ilman rajoja voi ajautua kerta toisensa jälkeen aina uudestaan ja uudestaan huonoihin ihmissuhteisiin.

 Voit muuttaa vain itseäsi, et ketään muuta

Emme voi muuttaa toisia ihmisiä, vaikka kuinka toivoisimme. Jos voi vastata rehellisesti itselleen ”kyllä” kysymykseen: ”Olenko yrittänyt kaikkeni?” on aika lähteä.

Narsistinen persoonallisuushäiriö aiheuttaa ihmiselle sisäistä tyhjyyttä ja huonoa itsetuntoa. Narsisti kaipaa muilta loputonta huomiota ja suurieleistä rakkautta, mutta ei pysty itse sitä muille antamaan

Narsistin kokemaa tyhjyyttä ja rakkauden, sekä ihailun tarvetta ei pysty täyttämään kukaan muu, kuin hän itse. Ensin narsistin olisi kuitenkin osattava nähdä ne puutteet, jotka tarvitsevat kipeästi korjausta. Tämän narsistinen persoonallisuushäiriö estää tapahtumasta.

 

”Jatkuva varuillaan olo, narsistin lukeminen, tulkitseminen sekä omien sanomisten varominen kuluttaa narsistin lähellä olevaa.

Monet narsistin kanssa lähi-ihmissuhteessa olleet ovat kuvanneet kärsivänsä kodin ahdistavasta ilmapiiristä ja saavansa siitä vakavia fyysisiä oireita. Tavallisia oireita ovat: vatsakipu, unettomuus, päänsärky, ahdistus, lihaskivut, sydän- ja rytmihäiriötuntemukset, oksentelu, sekä masennus.” (em.)

 

Pitkissä lähi-ihmissuhteissa narsistin kanssa eläneet voivat kärsivät myös traumoista. Jos traumat estävät elämästä täysipainoista ja hyvää elämää, on niitä hyvä käsitellä terapiassa, yhdessä ammattilaisen kanssa.

Terapeutin oma kokemus narsismista on suureksi hyödyksi. Ammattilainenkaan ei voi täysin ymmärtää mistä on kysymys, ellei hän itse ole kokenut samaa.

Ratkaisukeskeisessä terapiassa

Terapeutin tulee itse olla päässyt yli uhri ja selviytyjä vaiheesta niin sanottuun kukoistaja vaiheeseen. Asiakas voi päästä etenemään traumassaan juuri sen verran, kuin hänen terapeuttinsa on päässyt.

Ratkaisukeskeisessä terapiassa keskitytään etsimään ratkaisuja tämänhetkisiin ongelmiin.

Useat ovat saaneet suurta apua myös vertaistuesta. Yhdeksi tärkeimmistä seikoista monet asiakkaani ovat nimenneet sen, että auttaja todella ymmärtää ja ottaa asiakkaan kokemukset todesta. Narsismia kokeneen kokemuksia ei tule koskaan vähätellä.

Kerro ääneen kokemuksistasi

Puhu asiasta ääneen, kerro kokemuksistasi ja tunteistasi. Muista myös, että kaikki se mitä tunnet ovat sinun tunteitasi. Kenelläkään ole oikeus vähätellä tunteitasi. Ne ovat juuri oikeita tunteita, koska ne ovat sinun tunteitasi.

Sinä olet menneiden kokemustesi summa.

Kenelläkään ei ole oikeutta sanoa, ettet saa tuntea noin tai ettei sinulla juuri siitä asiasta saanut tai voinut tulla sellainen olo kuin tuli.

Hae ammattiapua, terapiaa ja lue aiheesta käsitteleviä kirjoituksia mahdollisimman paljon.

Älä jää asian kanssa yksin, oma mieli usein sokaistuu omiin ongelmiin, lähellä oleviin asioihin ja tapahtumiin.

Loputon ongelmapuhe ja ongelmissa vellominen ei ole ratkaisu. Ne voivat estää eteenpäin menemisen ja selviytymisen.

Ongelmat eivät pidä päivänvalosta ja niiden aktiivinen työstäminen voi avata ja löytää juuri ne keinot, millä päästä elämään jälleen itselle mielekästä ja arvokasta elämää.

 

 Sinä ja sinun hyvinvointisi ovat pääosassa-

sillä jos et huolehdi itsestäsi,

et pysty huolehtimaan muistakaan.

Kirjoittanut: Jenni Kiviniemi
Lähteet:

Jokinen Brita, Kiusaaja Keskellämme, 2012, Minerva kustannus.

”Narsisti kodin valtiaana”, <narsistienuhrientuki.fi/narsistikodinvaltiaana/> 30.10.2015

Henden John, Luentomateriaali, 20.5.2016, Helsingin Psykoterapiainstituutti