Lähteä vai jäädä?

Useat aiheesta kertovat kirjat kehoittavat: pakene! Ja jos alistut, taistele! Mutta jos jäät taistelemaan, on elämäsi hyvin todennäköisesti sen jälkeen pelkkää taistelua.

”Kaikki narsistin rakkaussuhteet ovat täynnä syyllisiä ja syytettyjä, uhreja ja syntipukkeja. Ne toistavat edetessään samankaltaista kaavaa: palava rakkaus muuttuu vihamielisyydeksi ja koti taistelukentäksi jossa eletään onnen ja vihan rajua vuorovetoa.

Usein uhri kuvittelee, että tilanne muuttuu, jos hän saa poistettua ”pahat/huonot/järkyttävät jaksot”. Näin ei kuitenkaan ole. Nämä kaksi puolta muodostavat narsistin kokonaisuutena, eikä ole mahdollista poistaa toista poistamatta kumpaakin”

(”Narsisti kodin valtiaana”, <narsistienuhrientuki.fi/narsistikodinvaltiaana/> 30.10.2015)

Emme voi muuttaa toisia ihmisiä, vaikka kuinka toivoisimme. Siksi siinä vaiheessa, kun voi rehellisesti vastata itselleen ”kyllä” kysymykseen ”Olenko yrittänyt kaikkeni?” on aika lähteä.

Narsistinen persoonallisuushäiriö aiheuttaa ihmiselle sisäistä tyhjyyttä ja huonoa itsetuntoa. Narsisti kaipaa muilta loputonta huomiota ja suurieleistä rakkautta tuota tyhjyyttä täyttämään. Valitettavasti sitä ei pysty lopulta täyttämään kukaan muu, kuin hän itse, mutta ensin on osattava nähdä itsessä ne puutteet mitkä korjausta kipeästi tarvitsevat.

”Jatkuva varuillaan olo, narsistin lukeminen, tulkitseminen sekä omien sanomisten varominen rasittaa uhria. Monet uhrit ovat kuvanneet kärsivänsä kodin ahdistavasta ilmapiiristä ja saavansa siitä vatsakipuja, unettomuutta, päänsärkyä, ahdistusta, lihaskipuja, rytmihäiriötuntemuksia, oksentelua ja masennusta.” (em.)

Pitkissä lähi-ihmissuhteissa narsistin kanssa eläneet ihmiset voivat kärsivät myös traumoista.Jos nämä traumat estävät elämästä täysipainoista ja hyvää elämää, on ne hyvä käsitellä terapiassa, yhdessä ammattilaisen kanssa. Terapeutin oma kokemus narsismista on hyödyksi.

 

Terapiassa

Terapeutin tulee itse olla päässyt yli uhri ja selviytyjä vaiheestä ns.kukoistaja vaiheeseen, koska asiakas pääsee etenemään traumassaan juuri sen verran, kuin hänen terapeuttinsa on päässyt.

Terapiassa ei mietitä tai tehdä omia tulkinnanvaraisia diagnooseja toisesta henkilöstä tai toisen henkilön mahdollisesta persoonallisuushäiriöistä.

Terapiasuuntauksista riippuen terapiassa keskitytään esimerkiksi niihin haasteisiin ja ongelmiin mitä asiakkaan omassa elämässä on ollut ja tällä hetkellä on ja lähdetään kehittämään ratkaisukeinoja niiden helpottamiseksi.

Useat ovat saaneet suurta apua myös vertaistuesta ja vertaistukiryhmistä. Yhdeksi tärkeimmistä seikoista ihmiset ovat kuitenkin nimenneet sen, että auttaja ymmärtää ja tietää mistä he puhuvat.

Terapeutin/auttajan oma kokemus narsismista ja sen aiheuttamista ilmiöistä ovat merkittävä osa auttamisprosessin vaikuttavuutta sekä hyödyllisyyttä.

 

Taistelu narsistia vastaan on hyödytön

Brita Jokisen kirjassa: ”Narsisti keskellämme” ohjeistetaan seuraavalla tavalla: tunnista ongelma, puhu jollekin, hanki todisteita, taistele, älä alistu, aseta rajat, pidä narsisti etäällä, keksi itsellesi muuta tekemistä, kuin olla hänen kanssaan ja hoitaa hänen asioitaan, irtisanoudu ellet jaksa taistella, katkaise suhde, eroa!

Mikään aihetta käsittelevä teos ei suosittele jäämään suhteeseen, työpaikalle tms. jossa vaikeuksien aiheuttaja on narsisti.

Taistelu narsistia vastaan on yleensä täysin hyödytön. Tervettä itsekkyyttä on hyvä opetella aloittamalla asettamaan rajat sille, miten itseä saa kohdella ja miten ei.

 

Kerro ääneen kokemuksistasi

Puhu asiasta ääneen, kerro kokemuksistasi ja tunteistasi. Muista myös, että kaikki se mitä tunnet ovat sinun tunteitasi, eikä kenelläkään ole oikeus vähätellä niitä. Ne ovat juuri oikeita tunteita, koska ne ovat sinun tunteitasi.

Kenelläkään ei ole oikeutta sanoa, ettet saa tuntea noin tai ettei sinulla juuri siitä asiasta saanut tai voinut tulla sellainen olo kuin tuli.

Hae ammattiapua, terapiaa ja lue aiheesta käsitteleviä kirjoituksia mahdollisimman paljon.

Älä jää asian kanssa yksin, oma mieli usein sokaistuu lähellä oleviin asioihin ja tapahtumiin.

Asioissa vellominen ja suossa loputtomiin rämpiminen ei ole ratkaisu ongelmiin, ne voivat estää eteenpäin menemisen.

Ongelmat eivät pidä päivänvalosta ja niiden aktiivinen työstäminen voi avata ja löytää juuri ne keinot, millä päästä elämään jälleen itselle mielekästä ja arvokasta elämää.

 

Pääosassa on se, että sinä huolehdit itsestäsi,

koska jos et voi huolehtia itsestäsi,

et välttämättä pysty huolehtimaan muistakaan!

 

Lähteet:

Jokinen, 2012, Kiusaaja Keskellämme

”Narsisti kodin valtiaana”, <narsistienuhrientuki.fi/narsistikodinvaltiaana/> 30.10.2015

Henden, Luentomateriaali, 20.5.2016, Helsingin Psykoterapiainstituutti