Kysymyksiä narsismin tunnistamiseksi lähisuhteessa

Työssäni psykiatrisena sairaanhoitajana ja terapeuttina olen huomannut usean sadan ihmisen kuvaavan narsistisia piirteitä sisältävää lähisuhdetta hyvin samankaltaisella tavalla. Ihmiset kertovat kokemuksistaan usein jopa täysin identtisin sanoin, vaikka he eivät olisi vielä keskustelleet asiasta samaa kokeneiden kanssa tai esimerkiksi lukeneet narsismia käsittelevää kirjallisuutta.

Alla olevat kysymykset pohjautuvat työssä saamiini kokemuksiin, sekä narsismia käsittelevään tieto/- ja omaelämäkerralliseen kirjallisuuteen.

Oletko lähisuhteessa narsistin kanssa?

 • Oliko ihmissuhteenne alku hurmoksellisen täydellinen? Tunsitko löytäneesi sielunkumppanin, joka kehui ja ylisti, kunnes kaikki kääntyikin täysin päälaelleen?
 • Vallitseeko hänen lähellään epävakaa ja tukahduttava ilmapiiri, jossa pitää olla jatkuvasti ”varpasillaan”, ettei hän silmittömästi suuttuisi tai räjähtäisi?
 • Joudutko varomaan sanojasi ja miettimään jatkuvasti toimintaasi, jotta hän ei tulkitsisi sinua väärin tai loukkaantuisi?
 • Syyllistetäänkö sinua toisen (hänen) tekemistä virheistä?
 • Onko hän kykenemätön ottamaan vastuuta omista teoista ja pyytämään aidosti anteeksi virheitään? Toistaako hän haitallista toimintaansa (ei opi virheistä)?
 • Onko hänen vaikea, jopa mahdoton käyttäytyminen jatkunut jo vuosia tai aikaisemmissakin ihmissuhteissa?
 • Pyrkiikö hän kontrolloimaan ja vahtimaan sairaalloisesti kaikkea tekemistäsi?
 • Onko hän sairaalloisen mustasukkainen, mutta vaatii omaa tilaa ja aikaa huomattavasti enemmän, kuin sallii läheisilleen?
 • Käyttäytyykö hän välillä kuin pieni lapsi, erityisesti jos ei saa tahtoaan periksi tai saadessaan kriittistä / rakentavaa palautetta?
 • Puhuuko hän ”mustan valkoiseksi” ja valehtelee patologisesti (sairaalloisesti) ?
 • Koetko jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta hänen seurassaan?
 • Oletko kyseenalaistanut viime aikoina omaa mielenterveyttäsi ja epäillyt kaikkea ympärilläsi tapahtunutta?
 • Onko hän kehoittanut sinua menemään hoitoon, mutta ei koe itse tarvitsevansa apua millään tapaa?

Jos vastasit kaikkiin edellisiin kysymyksiin kyllä, on mahdollista, että lähisuhteesi sisältää narsistisia piirteitä.

Keskustele kokemuksista, etsi vertaistukea ja pyydä rohkeasti ammattilaisten apua

Narsismi estää näkemästä omaa toimintaa rehellisesti ja siten narsistisen ihmisen kyky sopeutua joustaviin ja tasavertaisiin ihmissuhteisiin voi olla hyvin vaikeaa tai mahdotonta.

Keskustele ajatuksistasi ensin hänen kanssaan ja jos keskustelu on mahdotonta ja vuorovaikutusta / yhteyttä toiseen ei tunnu syntyvän käänny luotettavan ystävän puoleen. Hanki tietoa narsismia käsittelevästä kirjallisuudesta ja käy vertaistukiryhmissä, joista löydät lisätietoa täältä: https://www.narsistienuhrientuki.fi/tukea-uhrille/vertaistukiryhmat/

Ammattilaisten apu ja terapia on suositeltavaa aina silloin jos tunnet, ettei omat voimavarat enää riitä arjessa jaksamiseen. Terapia auttaa jäsentämään omia ajatuksia ja löytämään keinoja paremman tulevaisuuden saavuttamiseksi. Terapia on myös turvallinen ja lämmin paikka keksustella narsistisen lähisuhteen aiheuttamista vaikeuksista.

Narsismi.infon terapiakoulutettujen, laillistettujen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten yhteystiedot löydät täältä: https://narsismi.info/kategoria/asiantuntijat/

Älä jää yksin ajatustesi kanssa, vaan hae rohkeasti apua ja tukea lähisuhteessa kohtaamiisi ongelmiin. Kenenkään ei tarvitse tyytyä huonoon tai haitallisia narsistisia piirteitä sisältäviin lähisuhteisiin.