NARSISTIEN UHRIEN VERTAISTUKIRYHMÄN KOKENEEN VETÄJÄN, VESA SUOMISEN HAASTATTELU NARSISMISTA JA UHRIN SELVIYTYMISPROSESSISTA.

29.10.2015

Haastattelin Vesa Suomista, joka on vetänyt n.10v. ajan narsistien uhrien vertaistukiryhmiä Lappeenrannassa ja Imatralla. Hän on vetänyt myös keskustelutilaisuuksia narsismista yhdessä Raimo Mäkelän, Naamiona terve mieli- kirjan kirjoittajan kanssa. Suomista voi hyvin kutsua narsismin sekä uhrin auttamisen kokemusasiantuntijaksi, joka tuntee narsismin sekä siihen liittyvät moninaiset ilmiöt kuin omat taskunsa. Hänen karkean arvionsa mukaan suomessa on yli puoli miljoonaa narsistin uhria. Tähän problematiikkaan kohdennettua apua/ammattiapua on olemassa vähän, vaikka tarvetta ja kysyntää on hänen mukaansa hyvin paljon.

Miten kuvailisit narsistia? Minkälainen on narsisti ja miten hän yleensä käyttäytyy?

Narsisti ajattelee aina itseään. Muut ihmiset ovat pelkkiä esineitä, joiden tulee antaa narsistille hyötyjä. Narsisti on omasta mielestään ylivertainen. Hänellä ei ole oikeita tunteita, mutta hän osaa niitä kyllä hyvin esittää. Narsistin kanssa on hyvin vaikea sopia asioista ja hän on yleensä hyvin räjähdysherkkä pienistä, jopa mitättömistäkin asioista. Narsisteilla on usein päihdeongelmia, myös väkivaltaisuus voi kuulua kuvioon ja henkinen väkivalta voi olla hyvinkin rajua. Narsisti on lähes aina mustasukkainen ja kateellinen. Työpaikoilla narsistilla pitää usein olla oma ns.hoviväki, sen suojissa narsisti voi rauhassa mellastaa. Narsisti näyttelee ja näyttäytyy usein ulkopuolisille hurmaavana ja näin ollen uhria ei yleensä uskota. Lapset voivat olla narsistille pelkkiä manipulointivälineitä. Narsistin ajattelutapa on täysin epäloogista, he elävät itse kehittämässään valhemaailmassa ja vaativat myös läheisiään liittymään samaan valheiden maailmaan.

Miten neuvoisit ihmisiä, jotka huomaavat esimerkiksi puolisossaan tällaisia piirteitä?

Hakekaa apua, yksin ei jaksa. Tuntuu, että keskustelu saman kokeneen kanssa on paras apu. Suosittelen selvittämään, että on kyse todellakin narsismista. Narsistien toimintatavat ovat hämmästyttävän yhdenmukaisia. Narsistille ei kannata sanoa, että hän on narsisti. Siitä voi syttyä tarpeeton sota, narsisti ei ymmärrä eikä usko syyttelyjä. Suosittelen myös lukemaan narsismista kertovia kirjoja ja etsimään tietoa netistä. Joku hyvä ystävä, joka narsismista ymmärtää on kullanarvoinen. Vertaistukiryhmät ovat erinomaisia paikkoja, yksin ei kannata jäädä.

Voiko mielestäsi narsisti muuttua tai voiko häntä yrittää muuttaa?

100%:lla varmuudella, ei voi.

Mitkä asiat ovat mielestäsi tärkeimpiä auttavia tekijöitä, jotta selviytyisi vaikeista, jopa traumaattisista kokemuksista narsistin kanssa elämisestä?

Uhrin kannattaa aina luottaa itseensä ja siihen, että on itse totuuden puolella. Narsisti on oikeasti heikko reppana, tällaisen ihmisen yläpuolelle on päästävä henkisesti. Narsisti syyllistää paljon, mutta syyllisyydet kannattaa heittää romukoppaan, koska uhri on täysin syytön. Uhri voi myös kokea pelkoa, siitä kannattaa yrittää päästä irti. Hyvät ystävät voivat taas olla kullanarvoinen apu. Suosittelen vertaistukiryhmiä, ne ovat loistavia paikkoja ja niitä alkaa olla jo melkein joka kaupungissa. Vertaistukiryhmissä tapaa saman kokeneita ihmisiä ja ymmärtää ettei todella ole yksin asian kanssa. Pala palalta asiat paranevat, kukaan ei ole asioita yhdessä yössä selvittänyt. Puhuminen on se auttavin tekijä.

Miten kannustaisit ihmisiä, joilla on vaikeita, jopa traumaattisia kokemuksia narsistin kanssa elämisestä?

Toivoa on ja paljon. Lukemattomat ihmiset ovat selviytyneet elämään onnellista elämää ajan myötä. Vuosien päästä ihmiset ovat jopa ajatelleet, että hyvä kun on sellaisia kokemuksia, niin osaa arvostaa tavallista elämää. Monet kykenevät myös antamaan anteeksi kiusaajilleen, silloin ei tarvitse elää vihassa. Kannattaa ajatella elämää eteenpäin eikä märehtiä vanhoissa. Elämästä kannattaa etsiä pienet hyvät asiat, koska arjesta elämä koostuu. Kaikenmaailman syyllistämiset ja pelkäämiset, ne on heitettävä romukoppaan. Jos tällaisesta selvisi, niin jatkossa selviää mistä vaan. Myöhemmin voi auttaa esimerkiksi muita narsistin uhreja. Puhukaa, puhukaa!

Jos ajatellaan asiaa yhteiskunnallisesti, niin kuinka laajasta ja vakavasta ongelmasta on mielestäsi kyse?

Mielestäni ongelma on valtava. Olen karkeasti laskenut, että suomessa on n.puoli miljoonaa narsistin uhria. Juuri mikään taho yhteiskunnassa ei auta heitä. Nykyaika ruokkii narsismia, jossain on jopa hienoa olla narsistinen. Jo pelkästään työpaikoilla on 140000 työpaikkakiusattua, olen varma, että lähes kaikissa on takana narsisti. Yhteiskunnan pitäisi jo herätä tähän ongelmaan!

Jos saisit päättää ja tehdä, niin minkälaisia palveluja mielestäsi olisi tarve kehittää ja olla olemassa narsistien uhreille?

Esimerkiksi Terveyskeskuksissa pitäisi olla piste, johon voisi mennä keskustelemaan tästä ongelmasta. Yleensäkin virkamiesten pitäisi ymmärtää tämä ongelma ja sen laajuus. Juuri ymmärrystä ongelmasta pitäisi lisätä. Kun ymmärrystä lisätään alkavat asiat sujua niinkuin pitääkin. Narsistit voivat olla ja usein ovatkin korkeissa viroissa, rohkeutta puuttua asioihin pitäisi olla enemmän, jotta asioille voitaisiin tehdä jotain. Rohkeus on asia joka puuttuu!

Lopuksi haluan sanoa, että muistakaa: Toivoa on!

JOS HALUAT KESKUSTELLA NARSISMISTA SEKÄ SIIHEN LIITTYVISTÄ ASIOISTA, VOIT SOITTAA SUOMISEN PITÄMÄÄN MAKSUTTOMAAN VERTAISTUKI-PUHELIMEEN

KESKIVIIKKOISIN, KLO:14-20

p.044-3777336

Häneltä voit kysyä myös lisätietoja narsistien uhrien vertaistukiryhmistä Lappeenrannan ja Imatran alueella

Löydät tietoa Narsistien uhrien tuki ry:n vertaistukiryhmästä myös klikkaamalla tästä!