Äärimmäinen itsekkyys

Narsistinen persoonallisuushäiriö aiheuttaa ihmisessä äärimmäisen itsekästä, röyhkeää, sekä ylimielistä käyttäytymistä. Henkilön kyky tuntea empatiaa on hyvin puutteellinen, jopa lähimpänä olevia ihmisiä, puolisoa, lastaan tai vanhempaansa kohtaan.

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivä ihminen tarvitsee ylenpalttisesti rakkautta, mutta ei  osaa itse antaa sitä muille.

Käyttäytyminen on kylmää, laskelmoivaa ja korostuneesti aina henkilön omaa etua ajavaa.

Esimerkiksi anteeksipyynnön ja omien virheiden myöntämisen tarkoitus voi olla vain peliä, jolla saada asiat jälleen toimimaan henkilön oman tahdon mukaisesti.

 

Hurmoksellinen ensitapaaminen

Ensitapaamisessa narsisti on yleensä hyvin hurmaava, charmikas, kohtelias sekä ystävällinen

Narsistin toiset kasvot ja luonteenpiirteet paljastuvat yleensä vasta jonkin ajan kuluttua. Tämä voi olla hyvin järkyttävää ja hämmentävää erityisesti narsistin kanssa lähi-ihmissuhteessa oleville henkilöille.

Monissa tapauksissa vasta vuosien päästä narsistin lähellä ollut henkilö havahtuu mahdollisesti hyvin vakaviin ja ongelmallisiin tilanteisiin, mitkä kehittyivät pikku hiljaa, melkein huomaamatta.

Manipulointi ja patologinen valehtelu kuuluvat osana narsistiseen käyttäytymiseen. Manipulointi tarkoittaa toisen henkilön ajatusmaailman muokkaamista omaa vastaavaksi ja omia tarpeita palvelevaksi. Räikeillä ja häpeilemättömillä valheilla on oma osuutensa manipulonnin onnistumiseksi.

Toisen henkilön syyllistäminen omista virheistä ja teoista on hyvin yleinen toimintatapa narsistisesta persoonallisuushäriöstä kärsiville. Uskottava valehtelu ja maipulointi saa usein toisen henkilön kyseenalaistamaan omaa toimintaansa, vaikka siihen ei olisi oikeaa syytä.

 

Vaikea, jopa mahdoton piirre, jonka kanssa tulla toimeen

Narsistinen persoonallisuushäiriö aiheuttaa kokemusta, jossa ihmisen ajatukset omasta ylivertaisuudesta, mahtipontisuudesta sekä suuruudesta menevät usein niin äärimmäisiksi, että henkilö voi kokea olevansa jopa kaikkien lakienkin yläpuolella.

Omat teot tuntuvat narsistille täysin oikeutetuilta, olivatpa ne melkein mitä tahansa.  Raju ja vakuuttava verbaalinen vastahyökkäys on yksi narsistiseen käyttäytymiseen kuuluva luonnollinen tapa reagoida, jos toimia kyseenalaistetaan.

Muille tällaisia piirteitä tai tekoja narsisti ei salli ja hän tuomitsee ne hyvin jyrkästi. Muut ovat yleensä tilivelvollisia narsistille, narsisti ei taas koe olevansa muille velkaa mitään.

 

Oman edun ajaminen

Muiden ihmisten häikäilemätön hyväksikäyttö voi jatkua niin kauan, kuin hyötyä irti otettavaksi riittää.

Koska narsistinen persoonallisuushäiriö aiheuttaa ihmiselle empatiakyvyttömyyttä ei kumppanin, ystävän tai lapsen laiminlyönti ole yleensä enemmistön järjellä ymmärrettävissä.

Tunnekylmyys ja oman edun ajaminen auttaa esimerkiksi uuden kumppanin tai uskotun etsimisessä hyvin nopealla aikataululla. Tämä kaikki aiheuttaa suurta hämmennystä niille henkilöille, jotka narsisti jätti kylmästi taakseen.

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivien läheisillä voi olla hyvin vaikea ymmärtää miten narsistin elämä vaikuttaa jatkuvan,  niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Narsismi on erittäin vaikeaksi ja mahdottomaksikin koettu piirre. Narsistin lähellä on kuvattu olevan yleensä hyvin vaikeaa, jopa täysin mahdotonta elää onnellista ja tasapainoista elämää.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä narsismin tunnistamisessa voi olla seuraava:

Tuntuuko sinusta, että hänen lähellään on täysin mahdotonta tulla toimeen tai pystyä elämään kulttuurissamme normaaliksi määritellyllä tavalla?

 

Kysymyksiä narsismin tunnistamisen avuksi

Tuntuuko sinusta välillä siltä, kuin keskustelisit henkilön kanssa, joka ei pysty ollenkaan ottamaan vastuuta teoistaan?

Onko sinun vaikea saada selitettyä asioita niin, että hän ymmärtäisi ne kuten suurin osa ihmisistä asian ymmärtäisi?

Oletko sinä hänen mukaansa aina syyllinen ja vastuussa hänen tekemistä teoista?

Koitko tavatessanne olevasi täysin ainutlaatuinen ja erityisen tärkeä, kunnes yhtäkkiä tunsitkin täysin päinvastoin?

Koetko jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta hänen lähellään?

Oletko kyseenalaistanut viime aikoina omaa mielenterveyttäsi?

 

Lähteet:

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/Tietopankki/Diagnoosi-tietohaku/F60-69/F60/Pages/F608.aspx

http://www.narsistienuhrientuki.fi/tietoa/

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00407

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_action=1&p_p_state=maximized&viewType=viewArticle&tunnus=duo99552